Galleri K: Kira Wager

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 2692 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4791 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4791 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4791 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4791 Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /customers/0/d/4/artandculture.no/httpd.www/wp-includes/formatting.php on line 4791

Utstillingsperiode: 14. november – 14. desember 2014. Galleri K.

Kira Wager - Nye arbeider (9)

 

Sitat fra pressemelding:
Kira Wager er kjent for komplekse spill med maleriets tradisjoner og formale virkemidler. Selv om maleriet er premisset, er bildene også del av en større diskurs rundt fotografi og bilder i alminnelighet. Ikke minst er hun opptatt av våre indre bilder, og hvordan vår visuelle persepsjon påvirkes av minner.


Wager vokste opp som etterkommer av norske utvandrere i et finlandssvensk miljø i Helsingfors, og bosatte seg i Oslo i begynnelsen av 20-årene. I denne utstillingen er motivene fra hennes to byer: Helsingfors, slik hennes sort/hvite fotografier fra slutten av 1980-tallet viser små øyeblikk fra en omskiftende periode, og bilder basert på nyere digitale fotografier fra Oslo.

Maleriet hevdes å være det eldste kunstmediet. De siste århundret har det i perioder kommet i skyggen av nye teknologier og skiftende kunstneriske strategier. Maleriet er for lengst normalisert og må finne seg i å være ett av mange medier.

Likevel har det vært viet mye oppmerksomhet de siste årene. I motsetning til de som har kastet seg på maleri-bølgen, har Kira Wager jobbet uavbrutt med maleri siden midten av tenårene. Hennes malerier er eksempler på dets muligheter for kunstnere med dyp innsikt i mediet. Wagers dedikasjon til maleriet er forutsetningen for et bildespråk som både er personlig og diskursivt. Metodikken er distinkt gjenkjennelig, men samtidig åpen og uforutsigbar. I Oslo 2.9 ser vi for eksempel en barselgruppe. Individene er malt i et abstrahert språk, samtidig som den fotografiske referansen er tydelig. Det naive, men samtidig grunnleggende møtet mellom mor og barn i den moderne velferdsstaten foregår gruppevis. Her møtes de klassiske mor/barn-motivene den digitale og sosiale virkeligheten, via Wagers vekselvis distanserte, betraktende blikk og intense engasjement i maleriets bestanddeler.

Utstillingens bilder i sort/hvitt er del av et lengre prosjekt der hun har undersøkt analoge fremkallingsmetoder, og de ulike pigmentenes referanser i de fotografiske valørene. Bildene kan ved første øyekast fremstå som vesensforskjellige fra fargebildene, men er del av den samme undersøkende prosessen og metodebruken. Wager maler med oljemaling på PVC-plater, i en prosess der hun dekker til bildeflaten og maler én og én rute fritt, gjerne opp/ned, basert på små, rutete fotokopier. Denne metodiske prosessen utfordres og løses opp i et ekspressivt og fysisk møte med ulike maleredskaper, blant annet spesiallagde pensler laget etter Wagers spesifikasjoner.

I løpet av utstillingen blir det produsert en katalog med essay av Stian Gabrielsen.