GALLERI K4 – ANNE K. SENSTAD: «TIME BEYOND PLACE»

tstillingsperiode: 29. september – 07. oktober 2017. 

Anne K. Senstad: Trailer fra «Time Beyond Place.

Visningstider:

29. September kl. 20:00 -22:00
30. September kl. 15:00 -17:00
01. Oktober kl. 15:00 -17:00
06. Oktober kl. 18:00 – 20:00
07. Oktober kl. 15:00 -17:00

Vennligst kontakt K4 Galleri  for visninger utenom ovennevnte åpningstider.

Anne Senstad 05

I prosjektet TIME BEYOND PLACE har hun invitert saudiske kvinnelige kunstnere til å samarbeide, som likestilte deltakere i et kunstnerisk kollektiv. Sammen med Dr Zahrah Al Ghamdi, Ghada Da og Jameelah Mater har Senstad arbeidet med performance og installasjoner, i et mangfoldig arbeid rundt kjønn, identitet, re-fortelling og re-fortolking av etnologisk og folkloristisk tradisjonsmateriale. Særlig opptatt har hun vært av bygningsvern og Qut, den tradisjonelle saudiske kvinnekulturen.

Råmaterialet til videoverket er delvis hentet fra Senstads tekstilinstallasjoner og performancer i saudiske landskaper, delvis fra tradisjonell saudisk geometrisk maleri fra Asir regionen sør i Saudi-Arabia. Performancene og tekstilverkene kommer som et ønske fra Senstad om gi den tradisjonelle kulturen et beskyttende lag av tekstiler, enten disse er lokalt laget eller Senstads egenproduserte. Hun går inn i eldgamle bygningsmiljøer og kulturlandskaper og vi ser disse på nytt. Sentralt i disse ligger sporene etter Qut – gjennom geometriske veggmalerier.

De geometriske veggmaleriene har en historie som strekker seg tilbake til før Islam. Selve håndverket er alltid utelukkende blitt utført av kvinner, overført fra generasjon til generasjon gjennom sosiale felleskap. Disse maleritradisjonene har Senstad selv fått tatt del i samarbeid med lokale utøvere som del av en Qut-workshop hun arrangerte i landsbyen Abha.

Ornamentikken ble tradisjonelt malt på veggene som en fortellende, men abstrakt nedtegning av generasjons historikk. Men den ble også malt som beskyttelse av hjemmet og familien mot ondskap. Det metafysiske aspektet ved denne kunstformen er i dag ikke lagt vekt på i Saudi-Arabia, og blir sett på og behandlet som overtro. Denne siden ved veggmaleriene minner oss om at selv Saudi-Arabia har en historie som like gjerne er preget av brudd som av kontinuitet.

Når Senstad nå arbeider i landet, som kvinnelig kunstner kan man si at hun arbeider i dialog med landets rike kunstneriske kulturhistorie. Hun setter søkelyset på kvinners ofte uskrevne rolle i kulturhistorien – både i Saudi-Arabia og generelt. Hun gjør arbeider der hun speiler, løfter og vinkler den lokale kulturhistorien, gjennom den samtidige konteksten som samtidskunst gir. Videoen er tonesatt med lyd av JG Thirlwell, en legendarisk New York-basert komponist og musiker – og mangeårig samarbeidspartner av Senstad.

Senstad setter de saudiske tradisjonsmaterialene i nytt lys: Hun får oss til å tenke rundt hva som faktisk er tradisjon og brudd, kontinuitet og modernitet. Både i Saudi-Arabia og ellers. Og med det blir vi litt klokere.

Prosjektet er et samarbeid med Dr Zahrah Al Ghamdi, Ghada Da, Jameelah Mater, Jawaher Mater, Fatimah Hassan, Ali Moghawi, Nadine El-Khoury, Al Bandari Assiri, Afaf Al Ghtani, Aisha Al Shahrani og det er del av ITHRA kulturprogram organisert av Culturunners. Prosjektet er har mottatt støtte fra OCA, NBK og King Abdulziz Center for World Culture.

(Tekst lånt fra pressemelding på Facebook).

TIME BEYOND PLACE er kuratert av Bjørn Hatterud.