GALLERI BRANDSTRUP – ELENA ENGELSEN & PER MANING: «FRAGILE LIVES»

Utstillingsperiode: 22. august – 15. september 2019. Galleri Brandstrup

Elena Engelsen (født 1952 på Kapp i Oppland) er en norsk billedhugger. Hennes spesialitet er eksotiske dyr.

Elena Engelsen er datter av treskjæreren Henning Engelsen og ble utdannet ved SHKS 1969-71 og ved praksis i steinhoggeri i Amsterdam 1974-1979. Hun debuterte på Høstutstillingen i 1977, og med separatutstilling på Galleri Tanum i 1978.

Blant Engelsens mest kjente verker er Tigeren ved Oslo S.

Hun var tidligere gift med Per Ung (1933 – 2013). Men etter Ung sin bortgang, har hun funnet kjærligheten med kunstfotograf Per Maning. Denne utstillingen er et resultat av et kunstnerisk møte mellom Per Maning og Elena Engelsen.

Per Maning (født 1943 i Oslo) er en norsk kunstfotograf. Han har hatt stor innflytelse på fagfeltet alt fra 1980-årene av, og er representert i gallerier og kunstmuseer både internasjonalt og nasjonalt. Per Maning er blant annet kjent for sine karakteristiske dyrebilder, som setter et spesielt fokus på selve møtet mellom dyret og mennesket.

Per Maning startet karrieren sin som AD i reklamebyrået Haugen og Maning, men fra 1980-årene av gikk han etterhvert over til å bli profesjonell kunstfotograf på heltid. Kunstverkene til Maning har siden fått stor internasjonal anerkjennelse, hvor han blant annet i 1990 ble tildelt separatutstilling i Museum Folkwang i Essen. Han representerte også Norge under Sydney-biennalen i 1992, og Veneziabiennalen i -95.

Hans bilder er også representert i en rekke museumssamlinger verden over, blant annet hos Museum of Modern Art, Stedelijk Museum, og Kiasma. Per Maning har også samarbeidet med Munchmuseet I 2006, hvor de satte opp utstillingen Mellom klokken og veggen, som sammenlignet Per Manings kunstneriske samtidsuttrykk og Edvard Munch sine historiske malerier.[3] Per Maning har også vært aktuell med utstillingen Munch skogen, sist vist på Galleri Brandstrup i 2016, og som satte fokus på å bevare en skog på Ekely, som er en del av den kulturelle arven etter Edvard Munch. Denne utstillingen skilte seg ut i form av at den hadde en politisk undertone, i kontrast til Per Manings tidligere verker.[4]

A-ha har brukt et av Manings bilder på coveret til deres konsertalbum How Can I Sleep With Your Voice in My Head.

Elena Engelsen:

Elena Engelsen: Pelikan

Elena Engelsen: Pelikan

Elena Engelsen: Rørneseflaggermus 1 – 3.


Elena Engelsen.


Per Maning
Per Maning

Per Maning